top of page

bij opa in de tuin

31/07/2020

Opgroeien in een tuin zoals die van opa is geweldig. Opa heeft kippen, een trampoline en een glijbaan, kleurrijke bloemen, een kas met komkommer en tomaten, paarden en een vijver vol kikkers. Laarzen aan en gaan, ik mocht met Cas en Riv mee op pad bij hun opa in de tuin. 

IMG_3519.jpg
IMG_3741.jpg

Cas en Riv hebben er zin in als ik aankom in Brabant. Mama heeft ze uitgelegd dat er iemand foto's komt maken en dat we daarvoor naar de tuin van opa en oma gaan. Cas straalt als hij het hoort, daar kan hij alles laten zien. Misschien hebben de kippen al wel nieuwe eieren gelegd en dan kan hij ook even z'n kunsten op de trampoline laten zien. We stappen in de auto en binnen tien minuten staan we in een hele fijne groene omgeving: de tuin van opa. 

Ondanks dat ik het heerlijk vind om in Amsterdam te wonen, gaat mijn hart altijd wel sneller kloppen van tuinen zoals deze. De tuin hier is metersdiep en overal waar je kijkt zie je weer iets nieuws. Cas heeft zijn laarsjes aangetrokken en is ready to go. "Waar wil je eerst heen?" vraagt zijn moeder en ik zie zijn hersenen kraken. De kippen, besluit hij en hij rent voor me uit. Een plotselinge stop betekent dat we er zijn: een klein kippenhok staat tussen de heg verstopt en hij trekt het deurtje open.

Hij steekt zijn hoofd het hok in en roept: "Nee, nog geen eieren!" Bam, deurtje dicht en door. Ik merk dat ik snel moet zijn met fotograferen, Cas heeft een razend tempo en voordat ik kan klikken is hij alweer weg. Ik besluit er maar lekker achteraan te hobbelen terwijl zijn moeder met broertje Riv haar eigen tempo bepaalt ... die mini stapjes van hem gaan nog niet zo snel. Ik ben benieuwd waar Cas me heen gaat leiden en ik zie al snel een prachtige kas midden op het veld staan. Daar gaan we heen!

IMG_3814_edited.jpg
IMG_3507-2_edited.jpg
IMG_3515-2_edited.jpg

De tomaten hangen er al prachtig bij en Cas kan het natuurlijk niet laten ze even voorzichtig aan te raken. Zijn mama kijkt hem aan en ze hebben aan één blik genoeg: hij weet dat hij ze nog niet mag plukken. Dan is de lol er snel af dus hij wandelt verder, de kas uit. Zijn oog valt alweer op een nieuw interessant object, want er steken grote bollen uien boven de grond uit. Nog voordat zijn moeder het kan zien (want kleine Riv gaat echt niet zo hard) trekt hij de ui uit de grond en laat hem trots aan ons zien. Ach, niemand boos want de ui was al ready-to-eat, maar als hij zich realiseert dat hij hem beter niet zonder vragen uit de grond had kunnen trekken doet hij iets heel schattigs: hij graaft een nieuw gat en stop de ui terug de grond in. 

IMG_3526-2_edited.jpg
IMG_3531-2_edited.jpg

De wandeling door de tuin gaat verder en Cas besluit dat het tijd is voor de trampoline. Even pauze van het poseren, het is ook niet niks. Hij heeft net samen met zijn broertje bij de bloemen een snelle fotoshoot gehad, maar dat poseren vinden ze allebei maar niks. Gelukkig is moeders zo slim geweest om een zakje met kleine snoepjes mee te nemen, dan gaat dat poseren opeens een stuk sneller en gemakkelijker! Dus nu tijd voor de trampoline - en we kijken even snel bij het kleine veulentje in de wei. 

Van al dat springen krijg je trek, dus als we in de kas met komkommers komen staat Cas al naar boven te wijzen: "Kijk, daar hangen de komkommers!" Hij heeft geluk, want ze zijn al groot genoeg om te eten en mama helpt hem met het plukken. Wassen hoeft niet, want het komt allemaal uit eigen tuin. Wat een heerlijk gevoel moet dat toch zijn om zo je eigen groenten en fruit te kunnen verbouwen. Cas smult in ieder geval van zijn komkommer. Zo, nu is hij weer klaar om verder op ontdekking te gaan!

IMG_3655-2_edited.jpg
IMG_3661_edited.jpg
IMG_3666-2_edited.jpg

Ik dacht dat we het kippenhok hadden gehad, maar achter in de tuin staat een groot kippenhok met een grote ren met nog veel meer kippen en een haan. Daar maken we meer kans op eieren, en Cas weet de weg. Alle deuren weet hij te openen en binnen no time heeft hij de eieren gevonden. 

"Niet in knijpen!" is het eerste wat zijn moeder roept als hij voorzichtig een eitje pakt om aan ons te laten zien. "En niet op de grond laten vallen hè!" Laatst heeft hij in zijn enthousiasme een ei op de grond laten vallen toen hij met opa was, dus de waarschuwingen zijn terecht. Gelukkig gaat het allemaal goed en we krijgen hem zover dat hij de deksel van het hok weer dicht doet. Hij wil de kippen nog wat te eten geven, maar ook dat zit er niet in want dat doet opa vanavond als hij thuis is. 

Gelukkig heeft hij er vrede mee en gaan we weer verder, hij moet ons namelijk de kikkers in de vijver nog laten zien. Om de vijver staat gelukkig een hekje dus van een afstandje gaan we op zoek naar de kikkers. Ja, gevonden! Cas heeft een lange stok gevonden en probeert de kikkers te vangen, maar het enige wat aan zijn hengel hangt is alg. Een tijdje doet hij verwoede pogingen maar de spanningsboog is kort dus al snel is hij er weer klaar mee. Ons uurtje fotograferen zit er ook alweer bijna op, nog een paar foto's!

IMG_3689-2_edited.jpg
IMG_3760-2_edited.jpg

De laatste foto's doen we op een bankje onder een boom, bij mama op schoot. De kids hebben er niet heel veel zin meer in, maar dat kunnen we ons helemaal voorstellen dus we laten het zo. Het was een fantastische middag en de foto's zijn super geworden. De hele familie is er blij mee en ook oma genoot van de foto's van de kleinkinderen in de tuin: "Wat is het toch mooi bij ons hè". 

bottom of page